Pensionsåldern…

Statsminister Fredrik Reinfeldt tog i regeringsförklaringen upp frågan om att höja pensionsåldern till 69 år från idag 67 år. Det skulle innebära att man själv får möjlighet att välja, om man vill jobba kvar till 69 år vilket man inte har rätt till idag. Ett bra förslag, men ett förslag som behöver diskuteras ordentligt först.

Att kunna välja att jobba till 69 år om man önskar, ger en större frihet för människor. Många 67 åringar idag är pigga och trivs med sina arbeten och jobbar gärna kvar till 69 år, på hel eller kanske på deltid. Alla kommer inte att kunna arbeta till 69 år, man kan vara sliten och ha svårt att klara ett tungt jobb till 69 år. Därför är det viktigt att det finns en flexibilitet i pensionsåldern, vi är olika och har olika förutsättningar.

Att en höjning av pensionsåldern skulle innebära en ökad arbetslöshet tror inte jag på. Om arbetslöshetsrisken skulle finnas, finns det också precis runt hörnet en kommande arbetskraftsbrist, många kommer de närmaste åren att gå i pension och det kommer att komma in färre ungdomar på arbetsmarknaden eftersom barnkullarna varit mindre under en period efter 1990.

Det är bra att diskussionen startat, den kommer säkert att pågå ett tag.

Press: DN

Bloggar: Röda Berget; Kulturbloggen

En reaktion på ”Pensionsåldern…

  1. Ante skriver:

    Det kan inte bli brist på arbetskraft. Det beror på att riksbanken inte släpper arbetslösheten under 6 procent därför det finns risk för inflation vid låg arbetslöshet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s