Gårdsförsäljning av vin…

Sverige har börjat bli ett vinproducerande land. Från att vinproduktionen förr bestått av hemmagjorda körsbärs och äppleviner har nu kommersiell produktion av vanliga vita och röda viner kommit igång. Dels finns det nu inhemskt odlade vinddruvor men också hjortronvin och svartvinbärsvin.

Om Sverige ska kunna bli det matland i världsklass vi är på god väg att bli, hör också drycken till. Det är en viktig framtidsnäring att kunna både köpa närodlad mat men också närodlade drycker till den goda maten. Det kommer att höja standarden på Sverige som turistland. Vi väljer ofta att turista där det är trevligt att vara, men också där det finns god mat och dryck.

Dessutom kommer en utökad produktion av inhemska viner, att leda till ett utökat småföretagande i matbranchen. Det är då inte rimligt att vi har försäljningsregler som inte tillåter gårdsförsäljning av vin. Det kan inte vara rimligt att vinresan måste gå till utomlands till Moseldalen eller Italien för att njuta av lokalproducerad mat och vin tillsammans, samt ges möjlighet att köpa med sig en flaska av det provade hem.

Att som kritiker hävdar detta skulle leda till en ökad alkoholism  har jag svårt att se, även om jag tycker att alkoholism är ett av de stora samhällsproblemen. Sannorlikheten att man cyklar runt mellan gårdarna för att köpa kvalitetsvin som alkoholberoende är som jag ser det mindre, än att helt enkelt handla mellanöl på Coop eller ICA.

Press: DN; NA; SvD

2 reaktioner på ”Gårdsförsäljning av vin…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s