Eftersatt medicinering för Alzheimer-sjuka NA 3/11

 

Nerikes Allehanda tar på ledarsidan i lördags upp en mycket viktig fråga. Landstingen i Sverige medicinerar inte mot Alzheimers sjukdom i den omfattning som socialstyrelsen rekommenderar. Örebro Läns Landsting ligger på jumboplats när det gäller utskrivning av läkemedel till patienter med Alzheimer. Socialstyrelsen rekommenderar medicinering med den nya medicinen till ca 63 % av alla som drabbas av sjukdomen. Inom ÖLL hämtar endast 28 % av patienter med nydiagnostiserad Alzheimer ut medicin.

Vi tycker att detta är skrämmande och förödande för vilka effekter det kan ha för den enskildes sjukdomsutveckling. Leder detta till för tidig död eller att man tidigare går in i en svår Alzheimer är det riktigt illa. Det är heller inte bara den sjuke som drabbas, många anhöriga lider av att se sina kära lida av sjukdomen och att förlora den nära kontakt man inte kan ha på samma sätt.

Många beskriver att drabbas av att en anhörig får Alzheimer är som att förlora sin nära make, maka eller kanske förälder, redan medan de lever. Många har berättat om att de märkt att något är fel hos den anhörige, men att vården inte snabbt har kunnat utreda orsaken, vilket lett till mycket bekymmer.

Dessutom är det så att vårdkostnaderna ökar för personer som tidigare går in i en Alzheimerdemens. Ökade kostnader för vård som för denna grupp är kostsamt. Det är också så att innan många kommer in i vården har man hunnit slita hårt på anhöriga som ofta försöker in i det sista med att vårda hemma. Det är varken värdigt eller humant att inte medicinera i förebyggande syfte. Det handlar om livskvalitet, för både den sjuka men också för anhöriga.

Varför ser det då ut så här, är det brist på bra utredningar, är det riktlinjer i verksamheterna som inte är uppdaterade utifrån senaste riktlinjerna. Att man inte har en välorganiserad vård runt patientgruppen är säkert en av orsakerna, vi har länge efterlyst den mottagning för tidiga symptom på Alzheimer som nu är på gång inom ÖLL, minnesmottagningen. Den kommer att göra skillnad. Minnesmottagningen kommer att göra det enklare att söka hjälp i tid, redan vid de första symtomen.

Är det så att landstingets ekonomiska styrsystem vill minska läkemedelskostnaden som är bov i dramat och vad gör i så fall den socialdemokratiska och vänsterstyrda politiska ledningen åt det. Vi kommer att kräva att man utreder den här frågan. Förmågan att styra resurserna till där de behövs måste bli starkare, politiken har alltid ett ansvar. Politiken måste alltid vara kritiskt granskande av sin egen politik och sina verksamheter annars får det sådana här skrämmande effekter. Att mera tydligt arbeta med kvalitetsutveckling och uppföljningar är en nödvändighet för att skapa bättre hälso och sjukvård.

Att kunna sköta sin Landstingsekonomi handlar inte bara om att få pengarna att räcka, vi måste också kunna prioritera den vård och behandling som är nödvändig. En politik som inte kan prioritera det nödvändiga är en farlig politik, som leder till mycket lidande för patienter och deras anhöriga.

Hanne Alvner (M)                                                          Lotta Olsson (M)

Landstingsfullmäktige                                                  Riksdagsledamot

En reaktion på ”Eftersatt medicinering för Alzheimer-sjuka NA 3/11

  1. Hans skriver:

    I min mors fall fördröjdes medicineringen med minst två år men det berodde på att det tog den tiden att fastställa diagnosen. Är det ett sätt att kringgå problemet för den skyddade verkstad som Örebro kommun de fakto är?
    Mer fakta om min mors fall (ny sida)

    http://demensorebro.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s