Professionell sjukvård måste vila på lagstiftning

Vi måste värna den svenska lagstiftningen som inte tillåter sjukvårdspersonal samvetsklausul  för att slippa medverka till aborter. När nu Europa (PACE) röstat igenom en resolution som innebär att länderna gör det möjligt för vårdpersonal att vägra utföra abort med hänvisning till samvete.  Den är inte obligatorisk för svensk sjukvård men den undergräver europeiska kvinnors rätt till abort även där det är lagligt.
Personal som arbetar med mödra- och kvinnovård ska inte lägga personliga värderingar i sitt arbete med att utföra aborter, det är den enskilda kvinnan som har det beslutet. Om vi tillåter denna typ av personliga samvetsklausuler, kommer sjukvården i framtiden att kunna präglas av att inte vara lagstyrd utan samvetsstyrd, en farlig väg att gå.
En samvetsklausulstyrd sjukvård kan leda oss vart som helst, ska man kunna vägra vårda personer man inte symapiserar med i största allmänhet också. Om jag har en personlig syn att fotboll gör att knäskador uppkommer i onödan, ska en sådan samvetsklausul i framtiden kunna gälla även detta.
Nej, låt oss inte följa Europas i detta fall dåliga exempel, sjukvårdspersonal ska som idag fortsätta vara professionella i sitt yrkesutövande, respektera patientens beslut och ge bästa sjukvård utifrån en lagstyrd värdegrund. Allt annat är mycket farligt för individen både kvinnan och fotbollspelaren.
Press: DN

4 reaktioner på ”Professionell sjukvård måste vila på lagstiftning

  1. Det är ändå en viss skillnad mellan aborter och fotboll. Många människor anser att abort är mord på en ännu ofödd människa. Det måste vara tillåtet att tacka nej till att medverka till det man anser vara mord, det som i andra fall betraktas som det allvarligaste av alla brott.

    • Jag har full respekt för att vissa människor är emot aborter. Men är man emot aborter kan man inte arbeta som barnmorska eller gynekolog. Vi kan inte tillåta fri lagtolkning när lagen påverkar yrkesfunktionen. Tycker du då att man ska kunna vara kriminalvårdare emot inlåsning av brottslingar och ändå arbeta på fängelse. Man bör välja annat yrke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s