Att fred kräver offer är tungt…..

Försvarsledningen har haft det tunga ansvaret att meddela att en ung svensk mist sitt liv i fredens tjänst i Afganistan. Det är ett tungt besked och ett stort offer för fösvaret, men främst för soldatens familj.

Att svenskar förlorar livet i fredens tjänst är inte något vi har varit med om så många gånger i Sverige, detta var den femte soldaten som förlorat livet i Afganistan. Att en ung människa förlorar sitt liv är något av det tyngsta som kan hända, det finns så mycket liv kvar att leva då man är ung.

Det enda som då kan kännas viktigt är att våra soldaters insats i Afganistan räddar så många andras liv. Det räddar en utsatt civilbefolkning som får möjlighet att leva ett tryggare liv. Det räddar många barn och ungdomar som får möjlighet att gå i skolan med allt vad det innebär, hoppet om en ljusare framtid finns.

Även om det idag känns myckat tungt att försvara vår närvaro i Afganistan så vet vi att den närvaron gör skillnad, våra soldater har inte dött förgäves. Att förvara farliga fredsuppdrag lång bort från Sveriges gränser är vissa dagar mycket tungt, men det är det enda som kan leda till en ljusare framtid för så många oskyldiga civila.

Press: DN; SvD, SvD2; Expressen; NA

Bloggar: Sten Tolgfors, Kent Persson, Oskar Öholm, Tokmoderaten

6 reaktioner på ”Att fred kräver offer är tungt…..

 1. Kent Karlsson skriver:

  Lätt att sitta på läktaren och uttala sig! Ni politiker kan väl skicka dit era egna barn! Kanske åka ditt och offra era egna liv för ”freden”! Att skicka andras barn i döden har ni inga problem med!

  • Johan Sjöberg skriver:

   Kent: Det finns inget tvång att vara anställd av Försvarsmakten. Ska man behöva ha sina barn i det militära, för att få uttala sig om militära frågor. Jag kan förstå om man är förstörd, knäckt och upprörd över mycket om man personligen är drabbad, men du drar rätt höga växlar. Om jag själv ska dra höga växlar, kan jag säga att om alla tänkt som du hade vi haft ett nazistiskt styre i Sverige och om du inte är av arisk ras hade du förmodligen varit död eller levt i arbetsläger.

   • Kent Karlsson skriver:

    Du tycker inte att det är skillnad på andra världskriget där ett land anföll andra länder och det som nu pågår i Afganistan! Ryssarna gav upp i Afganistan efter 8 år! Kriget mot terrorismen och Talibanerna har nu pågått i 9 år, och läget blir bara värre enligt många! När och var går gränsen för dig? Hur många år skall vi vara i Afganistan och kriga, 20, 30 eller mer? Hur många unga svenskars död tycker du att kriget är värt? 10st. 100st. 1000st. 10 000st., var drar du gränsen? Tror du på att det går att kriga bort terrorismen? Jo, det verkar ju fungera jättebra! Terroristorganisationerna verkar ju ha ”stora” problem att rekrytera självmordsbombare, eller? För några veckor sedan kom det nya hot mot Europa, nu senast mot Frankrike! Hört uttrycket våld föder våld?

   • Sverige är inte i Afganistan för att kriga bort terrrorismen, vi är där för att upprätthålla fred. Fred är viktigt för att barn ska få gå i skola, vilket är den enda långsiktiga lösningen för att motverka terrorism.

 2. profanum_vulgus skriver:

  Vilket fredsuppdrag? Det är ingen FN-mission, det är ingen fredsBEVARANDE insats, målet är inte ens att skapa fred. Det är ju en krigsinsats, ett anfallskrig under NATO-flagg, man startar inte krig för att få fred.

  Hur räddar det andras liv? 250 000 civila Afghaner har dödats av ockupanterna sedan kriget började, det är fler än som dödades under hela inbördeskriget (då USA stödde Talibanerna mot Islamistiska fronten och Sverige satt tyst och vägrade säga ett ord trots att vissa av oss skrek). Om det har blivit BÄTTRE hur kommer det sig då att Afghanerna BÖRJADE fly sitt land 2001?

 3. profanum_vulgus skriver:

  moderatlotta:
  Är det fred i Afghanistan nu alltså?
  De övriga deltagarna i isaf och motståndsmännen betecknar det som krig, har alla våra allierade och våra motståndare fel och vi rätt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s