Veckans Bloggdebatt, valanalysen del 1…

Veckans bloggdebatt har temat Valanalys. Årets val var ett spännande val, frågan var på vilket sätt skulle vi få politisk historia. De olika historiespåren före valet var, skulle vi få landets första kvinnliga statsminister eller en alliansregering som blev omvald också det historiskt. Skulle sverigedemokraterna komma in i riksdagen och skulle de få möjlighet att bli vågmästare.

Nu är valet klart och vi vet att vi fått den första borgerliga regeringen som blivit omvald, det är historiskt och det är stort. vad var det då som ledde till detta, hur kunde Alliansen från att ligga under i opinionen ordentligt till att från senvåren spurta och sluta på en vinst med 5,6%.

Jag tror det finns flera olika orsaker, för det första att Fredrik Reinfeldts ledarskap har stort förtroende hos människor, hans ledarstil går hem och han har en hög trovärdighet.För det andra att människor känner sig nöjda och trygga med den ekonomiska politik som förts. De rapporter som kommit om Sveriges ekonomi visar att vi kommit relativt lindrigt undan den djupa lågkonjukturen, Sverige har bättre finanser än stora delar av övriga Europa. Människor litar på finansminister Anders Borg.

För det tredje tror jag framtidsfrågorna, Alliansens mål framåt har varit tydligare än oppositionens, de har mest talat om vad de inte vill. Arbetslinjen har stor acceptans, människor ser tydligt sambandet mellan att vi har en stor del av befolkningen i arbete och god ekonomi och möjligheter till god välfärd.

Jag tror att Socialdemokratin lider av att man inte tillräckligt tagit tag i sitt förnyelsearbete. Väljarbasen för socialdemokratin finns inte längre i de breda grupperna. Hela ideén med arbetarrörelsen faller då det inte längre är Socialdemokratin som driver arbetande människors framtidsfrågor.

Mona Sahlin har heller inte trots att hon troget tuffar på hela valrörelsen människors förtroende fullt ut. Det är som om ingen längre vågar tro på henne. En del påstår att det är för hon är kvinna, jag tror inte det. Sedan har hennes fördjupade samarbete med Lars Ohly fått många att välja bort den rödgröna sidan, Socialdemokraterna har aldrig tidigare samarbetat med Vänstern i ett blocksamarbete, det skrämmer många.

Att Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen var egentligen väntat, de har inte haft tillräckligt politiskt motstånd i de frågor de valt att lyfta fram. Integrationspolitiken har ännu inte lyckats få in de stora grupperna av invandrare som står utanför arbetsmarknaden. Här fanns helt enkelt en lucka i politiken från de båda blocken och där hoppade Sverigedemokraterna in. Det var inget oväntat, opinionsiffrorna hade visat på detta länge.

Att de båda blocken nu förfasar sig över Sverigedemokraternas vågmästarroll hjälper föga, integrationspolitiken har inte lyckats. Jag hoppas att vår nya regering nu lyfter upp prioriteringen på integrationsfrågorna, med bättre konjunkturläge och en arbetslinje i politiken går det att göra bra integrationspolitik. Bara genom att jobba med missnöjesfrågorna kan vi minska människors missnöjesröstning som jag tror är en stor del av Sverigedemokraternas framgång.

Vidare tror jag inte man ska förakta en sådan fråga som RUT-avdraget. Människor ser jobben som blir med RUT-avdrag som viktiga, många har för första gången i sitt liv fått fasta jobb, många av dem kvinnor med invandrarbakrund. Sen finns det djup rotat hos många en önskan om att alla jobb ska vara vita. Stora grupper arbetade på en svart arbetsmarknad tidigare där RUT-jobben tidigare fanns, det tycker inte människor är riktigt. Man ville ha RUT-avdragen kvar, det är rättvist och det skapar jobb.

Det här tror jag är några av de viktigaste frågorna i årets val, hur jag tror detta påverkar framtiden återkommer jag till…

3 reaktioner på ”Veckans Bloggdebatt, valanalysen del 1…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s