Gymnasieskolan är basen för att slippa ungdomsarbetslösheten

Våra gymnasieskolor har nyckelrollen för att minska ungdomsarbetslösheten. Vi ser att de ungdomar som hamnar utanför arbetsmarknaden ofta har bristfällig gymnasiekompetens. Den planerade reformeringen av gymnasieskolan, GY11 ger alla ungdomar chansen att lyckas med sina gymnasiestudier.

Gy11 kommer att ge tydliga kriterier vilka baskunskaperna som krävs för att börja på gymnasiet, det är bra.  Samtidigt kommer det vara möjligt att gå en lärlings eller praktiskt utbildning utan att tvingas plugga in full högskolebeörighet. Alla har dock möjlighet att under gymnasietiden eller efter gymnasiet komplettera sin utbildning för att få behörighet till universitet eller högskola.

Det är en bra reform, en reform som kommer att leda till att fler når gymnasiebehörighet, vare sig man känner sig motiverad för universitet eller högskola eller inte. Socialdemokraterna vill inte släppa på högskolebehörighetskravet för alla, vilket innebär att många istället inte når gymnasiebehörighet.

Låt oss nu hoppas på en Alliansseger, en alliansseger som innebär att vi bli ändå tydligare med vikten av att alla når gymnsiebehörighet. Men också möjliggör för alla som inte i tonåren vill läsa in behörighet för universitet eller högskola att slippa. Det måste vara möjligt att komma in på arbetsmarknaden även utan komplett högskolebehörighet.

Bloggar:Mikael Andersson

Press: SvD; DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s