Alkoholberoende en tickande bomb…

DN tar idag upp problematiken med ett ökat alkohol och narkotikaberoende. Uppskattningsvis 500000 personer i Sverige är beroende av alkohol eller annat beroende, de flesta av dem har ett dolt beroende som kanske inte är känt på arbetsplatsen kanske inte ens bland de närmaste. Ett beroende som leder till ökat antal sjukdagar, dåligt humör och konflikter även om omgivningen inte alltid förstår orsaken.

Beroendeproblematiken behöver lyftas fram i ljuset och vi måste bli bättre både på att se alkohol och narkotikaberoende. Beroendecentrum arbetar på ett professionellt sätt med problematiken. Här behövs mera resurser för att snabbt kunna erbjuda hjälp då individen plötsligt ser att han eller hon behöver hjälp. Att tvingas vänta i en kö i månader kan då innebära att personen inte söker hjälp något mer, utan stannar i sitt beroende.

Missbruksvård på ett tidigt stadie är viktigt inte bara för individen själv, utan för familjen, det finns kanske barn och för samhället. Barn i missbruksfamiljer är ett stort problem,  en del av anledningen till att barn inte når sina kunskapsmål i skolan är att det finns missbruksproblematik i familjen. Vad alla dessa 500000 personer med missbruk kostar samhällsekonomiskt har jag ingen siffra på, men det är gigantiska siffror.

Vi har inte råd vare sig på ett mänskligt plan eller på ett samhällsekonomiskt plan att blunda för att beroendevården behöver förstärkas. Därför har vi i vår budget till Örebro Läns Landsting, valt att prioritera 1 miljon kronor mer än nuvarande resurser just på en förstärkning av beroendecentrum, en satning som behövs.

En reaktion på ”Alkoholberoende en tickande bomb…

  1. Gunnar H Hansson skriver:

    Regeringens utredare visar på alkoholistens förnekelse av sitt sjukdomstillstånd. Fokus är på vård och behandling av sjuka, inte mig som en förljugen kålsupare. Utredaren förnekar PROBLEMET, att folk dricker allt mer för att lindra sin tilltagande vardagsångest. Det kan nu inte regeringens utredare göra något åt. För denne stödjer i tysthet det omänskliga samhälle som skapar alkoholister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s