Entreprenörskap i skolan…ger jobb i framtiden

Alliansen vill se entreprenörskap på skolschemat, alliansens partiledare presenterade igår ett förslag på satsning på företagande, entreprenörskap och innovation på sammantaget närmare 2,5 miljarder kronor. Det är en viktig satsning för ungdomar, för jobben och för ekonomin i framtiden.  Alliansen har redan tagit fram en strategi för entreprenörskap i skolan, nu kommer också avsatta resurser från staten.

 Entreprenörskap är ett av mina favoritämnen, jag tror nämligen att det är just entreprenörskap som är den viktigaste motorn i en modern demokrati, entreprenörskap  i olika former. Entreprenörskap för mig är större än bara företagande, det är att ta sig för med det mesta.

Att tidigt i skolan börja arbeta med entreprenörskap släpper loss fanasi och kreativitet. Vi har i Örebro Kommun arbetat mycket med entreprenörskap i skolan och bland annat startat ett projekt med ”teknikförskola”, ett projekt där barn på förskola får använda sin egen fantasi för att arbeta med teknik i verksamheten. Det är ett arbetssätt som vi med spänning följer, är det så att man kommer att få lättare att lära sig matematik när man tidigt själv fått prova tillämpad matte/teknik. Här är det bara fantasin som sätter hinder.

Vidare tror jag att attityden till entreprenörskap är en av de viktigaste faktorerna för att ungdomar i framtiden ska vilja prova på att starta företag. Vi ser i Örebro också att när vi arbetat med entreprenörskapsfrågorna i gymnasieskolan, förändras attityden till förtagande i våra undersökningar. Min tro är att attityder till entreprenörskap och företagande i sig är en av de viktigaste faktorena för att skapa ett bra företagsklimat i en kommun.

Ett bra förtagsklimat vi så väl behöver, Örebro kommun skulle behöva flera nystartade företag inför framtiden. Svenskt näringsliv menar att arbetsmarknadsåtgärder, ersättningar och konstlade projekt inte hjälper mot arbetslöshet, jag håller med. Bästa botemedlet mot arbetslöshet både bland invandrare och unga är ett bra företagsklimat.

Svenska näringsliv menar i en rapport att 275000 nya jobb skulle kunna skapas med ett bra företagsklimat.

Det är en myt att antalet arbeten är konstant, arbetsmarknaden blir större om vi har ett entreprenöriellt förhållningssätt och bra förutsättningar för företagande. Integrationsfrågan blir också en ickefråga om arbetsmarknaden blir större. Vi ser att i de kommunen man har en låg arbetslöshet där är inte integration ett problem. Entreprenörskap i skolan är en viktig ingrediens för att skapa ett bra företagsklimat.

Och det var 25 dagar kvar till val…

Media: SR; Svenskt näringsliv

Blogg: Kent Persson; Kent Persson2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s