Det måste vara möjligt att vara villaägare…

Vi har en politik som gör det möjligt för människor att bo i villa. Drömmen om det gamla folkhemmet där människor ska kunna äga sin bostad finns kvar.

Jag är däremot orolig för hur Vänsterblockets politik ska slå mot villaägargruppen om de kommer till makten. Vad händer för alla äldre med låg pension som visserligen äger sin villa men som har sitt sparkapital bundet i just villan. Hur ska de klara ett återinförande av förmögenhetsskatten. När alliansregeringen tog bort fastighetsskatten blev boendet tryggare för landets alla villaägare. En godtycklig skatt som drabbat vanligt folk hårt. Till höstens val har vänsterpartierna lovat att återinföra fastighetsskatten, en skatt som bygger på ett värde som ingen villaägare får ut förrän fastigheten är såld.

Och är det nu så att fastighetsskatten går att klara kommer nästa prövning, hur ska man ha råd att värma upp villan om man inte hunnit eller sett sig ha råd att byta till ett modernt energisnålt värmesystem. Elpriserna kommer direkt att skjuta i höjden om vi abrupt avvecklar kärnkraften. Att vi långsiktigt måste ha mera energisnåla system är bra, men en snabb förändring slår hårt mot många. Kärnkraften står idag för 45% av Sveriges energiproduktion, avveckling av den måste vara långsiktig för att inte bli förödande för människors privatekonomi.

Många  har använt RUT och ROT-avdrag för att renovera sina hus eller för att köpa hushållsnära tjänst, vad händer när den möjligheten försvinner. Dessutom kommer en avskaffning av RUT och ROT att innebära att svartjobben kommer att blomsta igen vilket ingen blir glad för. Det blir mindre vita pengar till staten vid ett avskaffande och det blir mindre renoveringar och jobben i den nya branchen hushållsnära tjänst kryper åter in i svarthandeln. Det innebär också att alla de som städar svart kommer att mista sina framtida pensionspoäng, viktiga poäng för alla.

Lägg till det en kilometerskatt på bensinen för villaägare som pendlar och man ser att det blir inte lätt att vara villaägare om Vänsterpartierna vinner valet. Nej villaägare, dagens eller morgondagens tänk er för.

Och det var 32 dagar kvar till val…

Press: DN; SvD

Bloggar: Maria Haglund; Peter Ranki

En reaktion på ”Det måste vara möjligt att vara villaägare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s