Arbete – enda chansen att säkra pensionerna…

Det pågår en spännande debatt i svensk politik just nu, vem kan mest värna pensionerna och pensionärsgruppen. Moderaterna går via statsministerns tal i lördags och även KD har gått ut med att skattesänkningar till pensionärerna, är den mest prioriterade skattesänkningen det närmaste året. Men man är också tydliga med att skattesänkningarna måste vara finansierade. Mona Sahlin gick i sitt sommartal ut med budskapet att sänka skatten på pensionerna till samma nivå som på arbete under nästa mandatperiod.

Vi är många som trott att det här valet skulle handla om jobben , men just nu verkar det vara pensionerna som är mest i ropet. Det är i och för sig inte så konstigt,  pensionerna som allas trodde fanns avsatta utifrån de inbetalningar man gjort under livet, fanns inte det var det som var bakgrunden till det nya pensionssystemet.

För att behålla värdet på de pensioner som betalas ut är det viktigt att det kommer in pengar i pensionssystemet, att så många som möjligt är i arbete är den enskilt viktigaste faktorn för att garantera nivåerna på pensionerna i framtiden. Skattesänkningar för pensionärsgruppen är viktiga, men att den arbetsföra befolkningen i så stor grad som möjligt arbetar är minst lika viktigt för att säkra pensionerna.

Därför är de skattesänkningar som varit på arbete minst lika viktiga för pensionärerna, fler är nu i arbete, det leder till bättre pensioner i framtiden, den poängen verkar inte socialdemokraterna förstå.

Och det var 34 dagar kvar till val….

Press: DN; Aftonbladet

Bloggar: PerAltenberg; Röda berget; Anybody´s place

6 reaktioner på ”Arbete – enda chansen att säkra pensionerna…

  1. Bertil Schultz skriver:

    Har med intresse följt debatten om pensionärernas skatt och förvånats över att socialdemokraterna oemotsagt fått vrida perspektivet så att frågan nu framstår som om det handlar om huruvida pensionärerna skall ha högre eller lägre skatt och – på sista tiden – hur stor sänkningen av pensionärernas skatt skall vara (ett milt uttryckt populistiskt dilemma). Faktum är ju att alliansen sänkt de generella skatterna för pensionärer ganska mycket under mandatperioden. Den ”skatt” som nu debatteras var ju från början ett jobbskatteavdrag för de pensionärer som ville arbeta och bidra till välfärden ytterligare några år – och därmed förbättra nationalproduktionen med möjligheter till höjning av pensionerna som en av effekterna. Den s k pensionärsskatten är sålunda ett skattemässigt gyunnande av de pensionärer som fortsätter att förvärvsarbeta i förhållande till dem som inte gör så. På samma sätt som förvärvsarbetande ickepensionärer gynnas av jobbavdraget i förhållande till icke förvärvsarbetande. Det är en stor miss av alliansen att låta sig tvingas in i en pseudodebatt om ”straffskatt” på pensionärer och att nu inlåta sig på röstköpskarusellen i förhållande till pensionärerna. Det hade varit bättre om man tagit på sig den (låt vara inte helt enkla) pedagogiska uppgiften att förklara den verkliga orsaken till den ”ojämna ” beskattningen och därmed slå ytterligare ett slag för arbetslinjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s