Moderaterna för alla….

Idag går Per Schlingmann ut på DN´s debattsida med den tydliga ambitionen att moderaterna vill bli ett parti för alla. Vill man vara ett stort samhällsbärande parti som tar ansvar, finns inga genvägar man måste prata med människor, lyssna och reflektera över deras berättelse om vardagen. Moderaterna har gjort den läxan, men den måste hela tiden upprepas och den processen ska fortsätta.

Moderaterna har det senaste året träffat 3000 människor i landet i vad som kallats  projekt ”välkommen till verkligheten”.  Ett projekt där vi lyssnat på människors berättelser och tagit med oss synpunkter från människor när vi genomarbetat vår politik.

Politik är inte ett operativsystem, människor passar aldrig in i ett politiskt system hur genomarbetat vi än skulle skapa det.

 Det är inte heller så vi er att det ska vara , tvärtom måste politiken utformas efter det människor behöver.

Det ser inte lika ut för alla, så många olika människor med så många olika livssituationer gör att den politiska verktygslådan måste vara stor. För mig är en framgångsrik politik en politik som tar hänsyn till så många olika intessen som möjligt, inte bara en majorites av innevånarnas intressen. Spännande är att också miljöpartiet verkar gå ifrån sin enfrågepolitik och försöka sig på att nå en bredare publik, i sann moderat anda välkomnar vi alla initiativ.

Bloggar: Thomas Böhlmark

5 reaktioner på ”Moderaterna för alla….

 1. I Upplands Väsby möter jag många tidigare s-väljare som gynnats genom att detas hyresrätter ombildats till bostadsrätter. Detta är ett bra exempel på hur moderat politik på ett bra sätt gynnar traditionella s-väljare.

 2. Jonas skriver:

  Angående referensen du gör till Nicklas Doughertys bloggpost om politiska Operativsystem (se http://blogg.tianmi.info/2010/08/12/nytt-operativsystem-for-sverige/ ) så tror jag du misstolkat honom. Mitt intryck är snarare att han vill ha *mindre* politiska system och styrning, med få men fasta och stabila regler. Han skriver ju bland annat:

  ”Sverige är i behov av ett nytt politiskt operativsystem. Ett system som kan ge landet ny kraft och framtidstro. Ett system som är lättviktigt men pålitligt, med fasta och stabila regler och minimal inverkan på prestandan. Ett liberalt system.”

  Jag kommer troligtvis själv rösta på Alliansen, eftersom jag anser det vara det minst dåliga av de regeringsalternativ som nu är realistiska. Men jag håller med Nicklas om att Alliansen tagit Sverige i en riktnining med mindre frihet och liberalism (pga tex FRA, IPRED, sexköpslagen, tal om kvotering, anammande av vänsterradikala feminismdoktriner, osv), samt i vissa avseenden mer mikro-management-styrning av skatter (ROT- och RUT-avdrag, specifika avdrag för vissa näringar, ålderskategorier, etc). Det var faktiskt raka motsatsen till vad jag hade väntat mig när jag röstade på Alliansen för fyra år sedan, med tanke på att allianspartierna ofta anser sig stå för just frihet, liberalism och en liten statsapparat. Sen har Alliansen i stort gjort ett bra jobb tycker jag, men i just de frågorna jag nämnde behövs det verkligen en helomvändning. Efter valet får ni gärna börja en sådan helomvändning med att byta ut Beatrice Ask (som varit en katastrof!) mot Maria Abrahamsson, som till min glädje nu finns med i Moderaternas laguppställning!

 3. Bostadspolitiken känns alltför avgränsad. Det handlar inte bara om ombildning eller om det ska byggas hyresrätter eller bostadsrätter. Bostadsrätter medför fler problem än de som man normalt talar om. Boendemiljön måste förbättras, och inte minst för dem som bor i bostadsrätt (se: http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=4009).

  Tanken med ägarlägenheter var god men det är med besvikelse jag kan konstatera att ägarlägenheterna inte innebär någon förbättring utan snarare bara spär på problemen.

  Idag brister regelverken på ett sätt som gör det fullt möjligt för varje styrelse i en bostadsrättsförening att dölja i princip vad de vill för medlemmarna. Det finns som regel ingen insyn och inget inflytande för den som bor i bostadsrätt, trots att man är både medlem och delägare i föreningen. Hur rimligt är detta?

  Lagar måste förändras så att bostadsrättshavare får något att säga till om i stället för den oligarki som råder i föreningarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s