Vi är inte vandrande organ-banker….

DN-debatt tar man idag upp problematiken med att det finns flera som vill ha organdonationer, än det finns organ tillgängliga. Skulle en ändring av lagstiftningen runt vara lösningen genom att man skulle kunna ”sälja” sin ena njure. På andra håll i världen fungerar det så, vi har väl alla läst om fattiga människor i Indien som säljer sina njurar till mera välbeställda människor.

Jag vill inte se den utvecklingen. Vi ska inte lagstifta på ett sådant sätt att människors hälsa på det viset blir handelsvara. Vad hjälper det mot fattigdom om man säljer sina organ.

Om vi har tur om vi drabbas av svår sjukdom kan vi eventuellt, få ett organ från en annan människa, men det är absolut inte en mänsklig rättighet. Attityden till organdonation är viktig, om vi dör hjärndöden är det bra att kunna hjälpa, men vi kan inte hjälpa annars. Organdonation utan ersättning ex inom familjen från far till son är helt frivilligt och ska så vara.

Vi måste också vara medvetna om attt orsaken till bristen på organ till stor del beror på att andelen trafikdöda gått ned, vilket gjort att färre människor dör hjärndöden. Det är inte attityden till organdonationer som är det stora problemet, det är att för få dör i olyckor, vilket är bra.

Nej, nuvarande lagstiftning är bra, vi kan inte förutsätta att vi kommer att få nya organ om vi behöver, livet är inte så enkelt.

Bloggar: Magdalena Andersson

En reaktion på ”Vi är inte vandrande organ-banker….

  1. Cina Blidmo skriver:

    Tack för dina kloka ord. Vi behöver prata om döden och om hur vi ser på döden och de efterlevande. Jag blir precis som du livrädd när jag läser detta cyniska debattinlägg så fullständigt utan känsla och det av en professor i etisk filosofi. Vill inte uttrycka mig så men det ligger nära till hands att det finns en viss hjärndöd även hos livs levande personer. Vad är helheten vad är viktigt idag? Jag har en färsk upplevelse av hur det är att förlora någon mitt i livet och hur man ställs utanför livet utan stöd och hjälp. Det är en ruskig upplevelse och idag jobbar jag aktivt för att upplysa visa och ge oss efterlevande ett ansikte.
    Cina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s