Putsa glasögonen Baylan…

Det är tur att Ibrahim Baylan inte är revisor, det hade aldrig fungerat. Hans granskning av Alliansens vallöften och hur de genomförts är skrämmande. Det är dock intressant att partisekreteraren i socialdemokraterna lägger ned mer energi på att försöka såga sina motståndare än att föra fram den egna politiken, det finns något skrämmande i det också.

En nyligen presenterad oberoende granskning av Riksdag och Departement visar att 4 av 5 av Alliansens vallöften redan är i hamn. Och att fler är på gång. Istället för att förvanska Moderaternas vallöften borde Socialdemokraterna ge väljarna tydliga besked om sin egen politik.

Bland annat hävdas i rapporten att Sverige är ett av få länder i världen där pension beskattas hårdare än lön. Men jämförelsen är missvisande då ingen hänsyn tas till hur de olika ländernas socialförsäkringssystem är finansierade och då särskilt vem som betalar in socialavgifterna, arbetsgivaren eller arbetstagaren. Tas arbetsgivaravgifterna, eller delar av dem, med i beräkningarna blir bilden en annan – lön beskattas då högre än pension även i Sverige.

Sverige är dessutom ensamt om att ha ett extra generöst jobbskatteavdrag för arbetstagare över 65 år. Moderaterna är tydliga med att det ska löna sig både att arbeta och att ha arbetat. Vi har redan i två steg sänkt skatten på pensioner. Regeringen har dessutom fattat beslut om en tredje skattesänkning f rom 2011. Totalt innebär de tre stegen att en pensionär med 150 000 kronor i inkomst kommer att få behålla 4900 – 5800 kronor mer varje år beroende på var man bor.

Under sina 12 år vid makten sänkte S inte skatten för äldre en enda gång.

Man måste också ställa frågan till oppositionen, vilka samhällsproblem vill man lösa genom att höja skatterna för tre miljoner löntagare. Tror man att ungdomsarbetslösheten ska bli lägre, av att man genom att kostnaderna fördubblas för att ha unga under 26 år anställda. (sammantaget nästan 10 miljarder kronor)

Ibrahim Baylan borde också bekymra sig över hur pensionerna långsiktigt ska kunna stiga,  genom en nedmontering av arbetslinjen och ökat utanförskap.

Press: Expressen

Blogg: Borgarbarnet; Ankersjö

En reaktion på ”Putsa glasögonen Baylan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s