Biverknings-döden…

Socialminister Göran Hägglund går ut med att det förebyggande arbetet mot läkemedelsbiverkningar ska förstärkas. En bra inriktning, en reform som vi borde ha sedan många år men som nu är på väg. Det är bra att politiken är tydlig med att man inte längre tolererar att många av vårdplatserna på sjukhus beläggs av patienter som fått fel läkemedelskombination. Biverkningar kan aldrig helt förebyggas eftersom människor reagerar olika på samma läkemedel, men direkta felkombinationer måste undvikas.

Att politiken lägger sig i och har åsikter om läkemedelsbiverkningar tycker jag är samma självklarhet som det förbyggande arbetet med trafikolyckor. Läkemedelsbiverkningar har inte haft samma status som olycksrisk tidigare, det är bra att det bli förändring på det.

Problemet är känt sedan årtionden i branchen, så att det skulle vara ett problem man från politisk håll skulle kunna skylla privatiseringarna av apoteken, är struntprat om någon försöker.

Hur socialministern kommer att förstärka arbetet mot läkemedelsbiverkningar vet inte jag, men satsningen med kö-miljarden till vårdköerna har varit framgångsrikt, kanske kommer vi att se liknande bra satsningarna. För alla som riskerar att drabbas av läkemedelsbiverkningar i framtiden och för alla som drabbas av att vårdplatser beläggs av personer med läkemedelsbiverkningar och får vänta i kö, gläds jag åt alla satsningar på att minska läkemedelsbiverkningar…

Bloggar: Peter Andersson; Josefin Strömberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s