AT-tjänstgöring för sjuksköterskor

Dn debatt idag går sjukhuschefer ut och påtalar problemet med att nyutbildade sjuksköterskor kräver långa inskolningstider på 3 till 6 månader. Tidigare kunde nyutbildade sjuksköterkor vara självständigt arbetande redan efter några veckor. Detta är en trend som funnits sedan rätt många år eftersom sjuksköterskeyrket blivit mera teoretiskt och forskningsinriktat. Från en relativt praktisk utbildning har den teoretiska delen blivit större.

Detta ställer högre krav på arbetsgivarna som behöver planera inskolningar under långa tider på samma sätt som läkarna haft under alla år. Problemet visar tydligt att en utbildning kan inte både innehålla mera teori och samtidigt vara lika stark på den praktiska utbildningsdelen. Jag tror inte att en återgång till en praktikerutbildning är lösningen. Kanske behöver en del av de praktiska momenten under utbildningen förstärkas, men arbetsgivarna måste bereda AT-tjänstgöring även för sjuksköterskor i framtiden.

Det är inte så att nyutbildade sjuksköterskor blivit sämre, de kan andra ämnen. Den starka teoretiska delen kommer att behövas i en alltmer komplicerad vårdmiljö är den höga teoretiska nivån en bra plattform att stå på. Skapa AT-tjänstgöringar för sjuksköterskor istället det kommer att löna sig i framtiden.

2 reaktioner på ”AT-tjänstgöring för sjuksköterskor

 1. Idag har sjukvården, på grund av slimmade organisationer, svårt att ta hand om studenter på ett bra sätt!

  Hur skall man då kunna 1 betala löner till AT-tjänstgörande ssk:or och 2 frigöra personal så att dessa får meningsfull handledning!?

  Bra sjukvård kostar! Är du som politiker berädd att fatta de beslut som skall säkra morgondagens framtid?

  Läs gärna vad jag skriver i min blogg om detta:
  http://xtracareblogg.se/jobb-och-resa/den-skyldiges-forsvarstal

  • Jag tror att även om en AT-tjänstgöring skulle kosta en del så blir det i förlängningen lönsamt. Handledare skulle säkert kunna gör ett bra arbete även i dagens organisation. Om alla fått en bra AT-tjänstgöring skulle flera kollegor klara sitt arbete bättre vilket blir effektivare. men naturligtvis måste man ”räkna” på reformen, vilket jag ännu inte gjort….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s