Thorax är avgörande- NA 9 juli 2010

Thorax är avgörande

Det är stort att Örebro fick klartecken för läkarutbildningen i våras. Örebro är den första nya studieorten för läkareutbildningen på 25 år. Därmed har alliansregeringen ökat andelen platser på läkarlinjen markant. Det alliansstyrda Sverige är nu ett steg närmare att kunna försörja våra vårdcentraler och sjukhus med läkare.

En förutsättning har varit en stark klinisk förankring på Universitetssjukhuset i Örebro. USÖ har haft många studenter från andra universitet som gjort sin praktiska del av utbildningen på USÖ.

En stark profession med erkänt god kvalité och en mängd olika specialiteter möjliggör en bredd för läkareutbildningen. Den högspecialiserade sjukvården är förutsättningen för både en framgångsrik utbildningsort och ett framgångsrikt Universitetssjukhus. Vi behöver nu från politiskt håll vara tydliga på att vi värnar både den högspecialiserade vården och bassjukvården. Därför blir vi från moderat håll bestörta över hur (S) uttalar sig om att Örebro-landstinget förlorat avtalet med Sörmland och Västmanland om thoraxkirurgi. På Landstingsfullmäktige 15 juni sa Marie-Louise Forsberg Fransson landstingsstyrelsens ordförande, (s): Det här är ingen framtidsorganisation att fortsätta jobba med thorax på det sättet vi har. Så att det kanske faktiskt till och med hjälper oss nu att göra den här viktiga omställningen för framtiden.”

Vi kan inte begripa hur landstingets högsta ansvariga politiker kan ha en sådan inställning till att landstinget mister avtal! Ser inte Socialdemokraterna Thoraxkirurgin på USÖ som en del av framtidsorganisationen? Eller är de bara dåligt insatt i den högspecialiserade vårdens villkor? Vi vet att det i ett långt tidsperspektiv är viktigt att ha tillräckligt stort uppdrag för att garantera kvalitén för patienterna.

Nu behövs en granskning som klargör varför Örebro läns landsting med bra kvalitet, bra pris och gott renommé inom thorax tappade uppdraget. Vad kunde landstinget gjort annorlunda för att vinna avtalet och vad måste vi lära av detta inför kommande avtal. Läkarutbildningen och den högspecialiserade vården kräver ett stort patientunderlag, därför måste USÖ slåss om, och vinna upphandlingar. Vi moderater vill att USÖ säljer mer högspecialiserad vård till patienter från andra regioner och andra länder. Det är solidariskt riktigt att vi kan sprida god kvalitativ vård till fler människor och det gynnar landstinget ekonomiskt att få in pengar från andra länder. Det garanterar dessutom att den högspecialiserade vården behålls med god kvalitet för patienter i Örebro. Alternativet är att vi på lång sikt kan bli av med stor kompetens.

Vi moderater tycker det är viktigt både att värna bassjukvård på våra tre landstingsdrivna sjukhus och att värna den högspecialiserade vården på USÖ.  Den högspecialiserade vården på USÖ tillsammans med Universitetets blivande läkarutbildning skapar förutsättningar också för en bra bassjukvård i länet. Vi har inte råd att mista fler avtal och vi har inte råd med ett landstingsråd som tycker att förlorade uppdrag för thorax hjälper i USÖs omställning för framtiden.

En reaktion på ”Thorax är avgörande- NA 9 juli 2010

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s