Örebro en riktig skolstad

Örebros gymnasieskolor har i år ökat sina betygsresultat markant. Andelen elever som går ut gymnasieskolan med slutbetyg har ökat från 87 % till hela 92 %. Killarna har ökat sina resultat kraftigt, nu når hela 93 % slutbetyg, tjejerna når slutbetyg till 91 %. Det är glädjande och det är viktigt för ungdomars framtid. Vi vet att av dem som står längst bort från arbetsmarknaden har en stor andel inte slutbetyg från gymnasiet, slutbetyg är en viktig fråga för jobb i framtiden.

Av de ungdomar som får slutbetyg från gymnasiet har hela 94 % behörighet till universitet eller högskola. Den siffran har stigit från förra årets 91 %. Det är hoppas jag fortsättningen på en trend som ska hålla i sig, andelen Universitets/högskolebehöriga ökade redan förra året från 87 % till 91 % efter att flera år legat stadigt på 87 %. Ett lyft på två år från 87% behöriga till 94% är ett jättebra resultat.

Resultaten visar att det finns utvecklingskraft i våra kommunala gymnasieskolor. Man arbetar på alla skolor målmedvetet på att förbättra kunskapsresultaten och man har verkligen lyckats. Det är inte en enkel uppgift att öka antalet elever med slutbetyg och antalet behöriga till universitet och högskolor så markant på bara några år. Jag vet att det ligger mycket engagemang och arbete bakom det goda resultatet, hos våra lärare och våra skolledare. En eloge till dem!!

I början av veckan presenterades betygsresultaten från våra grundskolor det var också glädjande siffror, antalet behöriga elever till gymnasiet har ökat.  Mycket glädjande var också att meritvärdet för avgångseleverna var det högsta på 10 år. Det är början på en ny trend hoppas jag , en trend där vi får se stigande betygsresultat istället för sjunkande.

För en stad och en kommun som Örebro är goda resultat i våra skolor en mycket viktig framgångsfaktor. Vi vet att på de orter man har en bra skola där går det bra för människor. Av de gymnasieelever som gick ut sin skola iår är det 100 flera som har slutbetyg från gymnasiet än förra året. Det är en viktig jobbfråga för dem och en viktig samhällsfråga för oss andra.

Örebro är på väg att från att ha varit en framgångsrik skostad bli en framgångsrik skolstad!!

Press: NA;

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s