Ännu ett steg mot att avskaffa väntetiderna i vården

 Igår presenterades på SvD brännpunkt Alliansens sjukvårdspolitik för nästa mandatperiod. En sjukvårdspolitik som ska syfta till att förbättra för patienter och att förbättra för personal i hälso och sjukvården. En sjukvårdspolitik som bygger på en probleminventering av vad som behöver göras för att förbättra. Tillgängligheten är huvudproblemet för många människor, man upplever att vården är bra när man väl kommer i kontakt med den men det är inte alltid lätt att komma i kontakt eller att få behandlingar och vård i tid.

Därför är den förstärkta vårdgarantin man nu lägger fram ett mycket bra steg i rätt riktning. Den nationella vårdgarantin har idag fyra tydliga tidsgränser. Man ska idag garateras att få kontakt med vården första dagen, få en tid hos distriktsläkare inom 7 dagar och en specialistbedömning inom 90 dagar och därefter påbörjat behandling inom 90 dagar.

Alliansen föreslår nu en skärpning av vårdgarantin, tid hos distriktsläkare inom 5 dagar, tid hos specialist inom 30 dagar och påbörjad behandling inom 60 dagar. Det totala vårdkedjan får inte vara längre än 95 dagar.  Bra steg mot det som är målet, den köfria sjukvården. För det är det som människor vill ha vård i rätt tid. Det är också så att vård i rätt tid kommer att minska komplikationerna som människor ofta drabbas av vid väntetider.

Mycket tid och lidande kan sparas, dessutom är köerna i sig resurs-slukande, alla som finns i en kö måste om och om igen kontaktas och mycket kan bli fel i en kö. Förslaget på skärpt vårdgaranti från Alliansen inför nästa mandatperiod är ännu ett bra steg mot den köfria sjukvården vi alla vill ha.

Press:DN

Bloggar: Kent Persson; Filippa Reinfeldt; Peter Andersson; Per Ankersjö; Christer Sörliden; Birgitta Rydberg; Under den lugna korkeken; Mad World; Gudrun grunnar; Den hälsosamme ekonomisten; Moderaterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s