Vår artikel i NA om sjukförsäkringen 100616

Positivt resultat för sjukförsäkring

I byggandet av ett rättvist samhälle är det viktigt att det finns en välfärd och ett skyddsnät som omfattar alla. Skyddet ska finnas där när man tillexempel blir sjuk och när sjukdomen slår till är det viktigt att rätt insatser sätts in. Vår ambition med förändrandet av sjukförsäkringen är att människor som är sjuka ska få vård och rehabilitering samtidigt som den som har arbetsförmåga, snabbare än tidigare, ska få stöd att komma tillbaka till arbetslivet.

Alliansregeringens reformering av sjukförsäkringen har varit ett omdiskuterat ämne och många har varit oroliga för vad som händer när tidsgränserna går ut.

För den person som varit sjukfrånvarande i mer än två och ett halvt år erbjuds deltagande i arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen där arbetsförmedlingens resurser står till förfogande. Arbetslivsintroduktionen pågår i tre månader och här kartläggs vilka insatser som kan behövas för att individen finna vägen tillbaka till arbetsmarknaden. Under dessa tre månader får man ett aktivitetsstöd och personer som är medlemmar i en arbetslöshetskassa får ett inkomstrelaterat aktivitetsstöd. Många av människorna som vid årsskiftet kom in i arbetslivsintroduktionen var de som stått utanför längst.

Nu ser vi resultatet av de människor som vid årsskiftet gick in i introduktionen hos arbetsförmedlingarna: cirka 10.000 personer av de 15 000 som varit långtidssjukskrivna har,  tack vare bra stöd från Arbetsförmedlingen, hittat en väg tillbaka till arbetslivet. Vissa har fått jobb utan lönebidrag, andra har fått anpassade arbeten och lönebidragsanställningar. Det finns också de som behöver mer av arbetspraktik eller annan arbetslivsinriktad rehabilitering innan de kan gå vidare till olika former av anställningar. Vi är mycket glada över att resultatet är så positivt. Detta som har kallats för utförsäkring eller stupstock av socialdemokraterna är egentligen en omförsäkring och har broar tillbaka till arbetsmarknaden.

Vi ska komma ihåg att under den förra socialdemokratiska regeringen förtidspensionerades det 140 personer varje dag och väldigt många människor var långtidssjukskrivna. Få fick möjlighet till en rehabilitering i syfte att komma tillbaka till arbete. Förra sjukförsäkringsministern Anna Hedborg (s) uttryckte sig så här ”Sjukförsäkringen har tillåtits bli en parkeringsplats för problem den inte är avsedd för.” Det var den slentrianmässiga utkastningen av människor från arbetslivet som alliansregeringen nu har ändrat på. Vi har påbörjat ett viktigt arbete med att stärka sjukförsäkringen till att bli det den var tänkt att vara. Vi moderaterna vill inte tvinga människor som är sjuka och saknar arbetsförmåga att ta arbete. De som är allvarligt sjuka ska få den tid det behövs för att kunna tillfriskna och ska självklart få sjukersättning under tiden. Men de människor som har arbetsförmåga ska med reformen få stöd och rehabilitering för att kunna komma tillbaka till egen försörjning.

Vi vill att människor ska få arbeta 100 procent av sin egen förmåga därför har vi satsat på att ge stöd till dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Vi vill inte att det ska bli som det var när socialdemokraterna styrde då människor som blivit sjuka inte fick någon hjälp av samhället utan fick en enkelbiljett till ett passivt utanförskap. Vi kommer att fortsätta arbeta för att få ett samhälle som är rättvisst och där ingen lämnas utanför.

Nya Moderaterna Örebro

Elisabeth Svantesson, (m) riksdagsledamot

Kent Persson, 1a namn (m) Örebro kommun

Lotta Olsson, 1a namn (m) för Örebro-Lekeberg till landstinget

4 reaktioner på ”Vår artikel i NA om sjukförsäkringen 100616

 1. Karina skriver:

  Jaha, då får man fråga dig också…
  Fakta och underlag på dina påståenden då…….
  Speciellt att 10000 skulle vara tillbaka på väg ut i arbetslivet och även övriga påståenden.

  Underlag, tack.

 2. nora skriver:

  Hej

  har ni massproduserat era blogginlägg?

  alla ser likadana ut?
  och med samma faktafel?

  Exakt hur många av de 12 757 som utförsäkrades vid årskiftet
  fick en ersättning som var högre än innan de utförsäkrades?
  Hur många fick 0 kr om dagen?
  Och hur många fick 223 kr om dagen?

  Och exakt hur många har fått ett arbete som de kan försöjra sig på?

  Hade inte det rimliga varit att den sjuke fick genomgå ALI med bibehållen sjukpenning/sjukersättning och fått behålla sina försäkringar från t.ex. AFA?

  Vi är många drabbade som vet att era siffror och glädjerubriken om den lyckade utförsäkringen av sjuka
  är en enda stor bluff!

  T.e.x så var det inte 140 personer om dagen i 10 år som fick förtidspension
  det var 51 personer om dagen under 8 år
  om ni med ”förtidspension” menar icke tdisbegränsad sjukersättning
  detta var saklig grund för uppsägning…

  MEN resten som jobbade deltid eller som hade tidsbegränsad sjukersättning
  var INTE förtidspensionerade
  och den tidsbegränsade sjukersättningen var INTE saklig grund för uppsägning!

  OBS!
  Sprid detta budskap vidare till alla inom alliansen
  så slipper ni fortsätta göra bort er med era felaktiga siffror och uppgifter!
  och

 3. JonasE skriver:

  Det krävs verkligen stora skygglappar för att påstå att sjukförsäkringen är av positiv art för de som är sjuka.
  De sjuka är numera inte bara fortfarande sjuka utan flertalet också fattigare, men det är väl där den ”positiva” biten kommer in för Alliansens anhängare: Fattigare sjuka ger mer pengar över för skattesänkningar till dom rika!!.

  Varför ska en normal männinska, som kan bli sjuk eller skadad när som helst, rösta på Alliansen??, som fortlöpande försämrar skyddet för detta!!.
  Dessutom visar inte Alliansen den minsta vilja att göra något åt de som ”faller mellan stolarna”, utan påstår att allt är bra, det är FK som gör fel, det var värre förr(fastän de sjuka inte tycker så), eller gömmer sig bakom en kommande utredning.
  Alliansen är en bunt fegisar som inte törs stå för det dom gjort mot de sjuka !!!.
  Byt regering!!1.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s