Valfrihet ger flera kvinnliga företagare

Lagen om ökad valfrihet i vård och omsorg (LOV) börjar ge effekt. Ökad valfrihet i välfärden ger flera företagare enligt SvD och också fler kvinnliga företagare. Vi ser nu att när människor själva får välja välfärdstjänster ger det flera kvinnliga företagare. Kvinnor startar tjänsteföretag inom sina kompetensområden bland annat hemtjänster av olika slag. Det är bra att kvinnors arbetsmarknad äntligen släppts fria från kommunernas monopol. Det ska bli spännande att se vad detta kommer att innebära på lång sikt för kvinnor och företagande. Tyvärr hser vi inte samma utveckling inom hälso och sjukvård ännu. Landstingen styr regelverket för de olika vårdvalen och här har det ännu mest varit de stora vårdföretagen som stått som alternaqtiv till landstingsvård. Här behöver vårdvalsavtalen ses över. Det skulle leda till en mycket större valfrihet om småföretagande i hälso och sjukvården var mera möjligt.

Bloggar: Eva Samuelsson; Rasmus Persson

En reaktion på ”Valfrihet ger flera kvinnliga företagare

 1. Hej!

  Vi ser precis samma sak, att småföretagandet inte kommer igenom i Valfrihetssystemen som landstingen nu utformar kriterierna. De tycks ha fastnat i ”ett så här måste det vara för att vara bra”-tänk och vi har funderat på hur vi kan möta detta.

  Inspired by Care är ett projekt som syftar till att öka entreprenörskap och mångfalden av utförare inom Vård och omsorg. Vi arbetar med tre steg och där det första är Inspirationsdagar (tex i Örebro den 20 maj) där vi visar förebilder, de som redan startat företag inom vård och omsorg. Detta har vi stöd ifrån Tillväxtverket och Almega som nationella parter.
  I steg två har vi utvecklingsprogrammet Entreprenör som förvandlar den som vill starta företag inom vård och omsorg till en entreprenör med förberedelse för affärslivet men också den säregna situationen med LOV och LOU. I steg två har vi också Nätverksta’n, ett nätverksbyggande för de som redan har vård och omsorgsföretag i dag men vill utöka samverkan för att nå längre i upphandlingar eller för att gå på export. Vi samarbetar också med Exportrådet och flera ALMI-bolag i detta steg. Entreprenör och Nätverksta’n har fått beviljade medel från Länsstyrelserna i Örebro och Östergötland vad gäller Främja Kvinnors Företagande.
  I tredje steget är tanken att vi ska bygga kluster av de nätverk och de företag vi nu har under vårt paraply.

  Nyfiken på mer information? Tag gärna kontakt med mig eller kom på Inspirationsdagen den 20 maj i Örebro! Läs mer på min hemsida: http://www.personaleffekt.se.

  Med vänlig hälsning,
  Madeleine Lennartsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s