Rättvisa viktigt för alla

Veckans bloggdebatt hos Kent Persson har temat rättvisa. Rättvisa i ett samhälle är viktigt för att både få samhället att fungera, men också för att det ska bestå. Tittar man ute i världen på de konflikter som finns och som har funnits historiskt, kan man se att kampen för olika former av rättvisa är ett huvudtema. I den demokratiska världen är rättvisa ofta temat då man röstar bort en regering för en annan. Jag skulle vilja ställa våra olika regeringsalternativ till höstens val emot varandra utifrån ett rättviseperspektiv.

Jobbfrågan: Är det rättvist att höja skatten på arbete för alla istället för att ha en skattepolitik som ger mellan 70000 och 100000 jobb med jobbskatteavdraget? Är det rättvist att höja skatten på arbete trots att 70000 till 100000 personer flera betalar skatt och bidrar till våra pensioner med våra jobbskatteavdrag?

Är det rättvist att återgå till förtidspensioneringar av 140 personer om dagen utifrån att en rehabiliteringskedja inte fungerar? Är det rättvist att bli förtidspensionerad innan man tillsatt alla resurser för att om möjligt rehabiliteras tillbaka till ett arbete även om det är ett annat än man hade innan en långtidsjukskrivning? Var det rättvist att alla de som ville rehabiliteras tillbaka till arbete men inte fick stöd tillräckligt, får sämre pension den dagen de blir ålderspensionärer?

Är det rättvist  att unga människor kan få friår beviljade med lön, samtidigt som man tvingas höja pensionsåldern för att klara ekonomin i pensionssystemet?

Är det rättvist att ta bort RUT-avdraget samtidigt som det gett minst 5600 vita heltidsjobb?

Skola: Var det rättvist att inte ha några kunskapskontroller för åk 8 i skolan? Var det rättvist att det först i klass 8 blev klart för många elever att man inte skulle få godkända betyg i åk 9? Var det rättvist att man inte fick välja vare sig förskola eller grundskola tidigare? Var det rättvist att de elever som snabbare klarade sina mål i skolan var tvungna att repitera i ex matematiken istället för att lära sig mera.  Är det rättvist för eleverna, att lärare utan behörighet tillåtits få fast anställning som lärare tidigare fick?

Bloggar: Moderata Perspektiv och Edvin och Magnus och HBT-sossen och Högberg och Eva-Lena och Emil och Lena och Thomas och Tokmoderaten och Peter S och Maria

3 reaktioner på ”Rättvisa viktigt för alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s