Självförtroende-viktigt för att må bra

Veckans bloggdebatt hos Kent Persson handlar om ”hur man skapar bästa förutsättningar för barn och unga”. Om detta skulle man kunna skriva en hel roman, men jag har prioriterat ”Självförtroende”. Om alla barn och unga fick den omsorg, inspiration och den undervisning de behövde tills de var 18 år, skulle världen se mycket annorlunda ut. Det är inte så att det helt plötsligt börjar gå snett för ungdomar då de är 18  år, vilket är kravet för att vara myndig. Det har oftast brustit med många olika delar under barndomstiden och då borde någon vuxen ingripit. Att lägga hela tilltron till barns och ungas uppfostran och omsorg hos föräldrarna fungerar så länge föräldrarna fungerar, men det gör inte alla föräldrar, de kanske inte ens finns. Så för mig är spåret att föräldrar ska sköta allt inte framkomligt. Samhället måste ha tillsyn på ett bra sätt så att alla barn och unga får det de har rätt till en bra uppväxt. Kan föräldrarna ordna detta, bra, men fungerar det inte måste vi hitta andra vägar.

För många barn fyller skolan en stor del av de behov man har, när man inte får allt man behöver kan skolan kompensera i alla fall till en del. Kan skolan se de barn ingen ser och ge trygghet under skoltiden så gör det stor skillnad för elevens möjligheter. Om man fått möjlighet att få ett gott självförtroende är viktigt både för hur man mår senare i livet men också viktigt för att kunna utvecklas och skaffa sig kunskaper. Skolor som lyckas med detta att se sina elever  skapar en bra miljö utan mobbing ger sina elever en bra grund att stå på. En grund som gör att man mår bra och utvecklas.

Det är för barn och ungdomar viktigt att känna sig trygga i sin skola, nolltolerans mot mobbing och kränkande behandling. Mobbing sätter spår och för många som utsatts sätter det spår för livet. Mobbingen kan också leda till att självförtroendet skadas ett självförtroende vi så väl behöver. Så om vi alla i våra skolor och i samhället i stort hjälper till att skapa en miljö som skapar självförtroende för barn och ungdomar kan det leda till mycket gott. Lärare kan genom att se och visa barn och ungdomar respekt bidra till att ge ett ökat självförtroende. Men också barn och ungdomar själva kan ge varandra en bra start i livet genom att se och respektera sina varandra i skolan.

Bloggar: Tokmoderaten, Thomas,   Stefan, Törnqvist, Edvin Alam

4 reaktioner på ”Självförtroende-viktigt för att må bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s