Kvinnor-kasta janten!

Vad är hindret för att inte fler kvinnor finns att hitta i styrelser och på höga beslutsposter i samhället och kommer det att bli en valfråga med kvotering eller inte. Jag håller med det Mary X Jensen skriver idag om kvotering för kvinnors var eller inte vara det finns inte en tradition att stödja kvinnor med kompetens och kapacitet på samma sätt som det finns för män. Både kvinnor och män behöver bli bättre på att se kapacitet och kompetens bättre och inte ha en starkare jantelag för kvinnor än för män. Jag är emot kvotering eftersom den får det att framstå som att kön i sig är viktigast vilket är fel det är just de personliga egenskaper olika individer har som bättre måste komma fram. För de företag och organisationer som har modet att se mera jämställt på hur de rekryterar kommer i förlängningen att bli rikt belönade, det är mera kreativt med olika perspektiv i ledningar på olika nivåer.

Moderatkvinnorna vill inte kvotera men vill införa en jämställdhetsmärkning som visar hur jämställt ett företag eller en organisation är. Det är ett bättre sätt att förändra, ett öppet sätt att visa på hur bra ett företag är på jämställdhetsfrågor istället för kvotering. Sen är det upp till oss alla att visa att vi som kunder och konsumenter väljer företag och organisationer med god jämställdhet. Som ”Puff”  och ”totte” skrivit i sina kommentarer till mitt inlägg är jämställdhet och jämställdhetsmärkning också svårt. Jämställdhets-märkning kan diskriminera andra grupper, olika ålder eller bakgrund till exempel, men jag tror ändå att det kan vara en möjlighet för att få upp ögonen för alla organisationer och förtag hur bra det är både för utveckling och lönsamhet med olika perspektiv i arbetsgrupperna. Att tvinga istället för att motivera är dock alltid farligt.

Press: DN, DN, DN

5 reaktioner på ”Kvinnor-kasta janten!

 1. ”Sen är det upp till oss alla att visa att vi som kunder och konsumenter väljer företag och organisationer med god jämställdhet.”

  I Örebro har kommunledningen valt 28 män och 8 kvinnor som nämndordförande…

 2. totte skriver:

  Så det är straffbart att kvotera in män och invandrare i utbildningar vid lika meriter(öka möjligheten marginellt för den underrepresenterade gruppen) men helt ok att kvotera in kvinnor i styrelser utan meriter för att ha jämn könsfördelning?
  är inte det könsdiskriminering?
  En röst på rött = en röst på minskad jämställdhet? När hände det här? trodde det skulle vara tvärtom?

  riktigt spännande hur man kan gå till val på en fråga man precis uttalat sig negativt om. Så länge sedan var ju inte lund att man helt glömt det.
  jämställdhet är bra men för att den ska funka så måste den gälla alla. ett kön kan inte vara jämställdare än det andra.

 3. Puff skriver:

  Jämställdhetsmärkning!!! Nu talar du ju emot dig själv, för det slår ju innan fast att det väsentliga är inte vilket kön man har utan att det är de personliga egenskaperna som är avgörande. Och då ska inte en moderatledd regering propagera för någon slags märkning som går helt emot denna insikt. Staten går ut och skambelägger vissa beteenden och förstärker en räknenisse-attityd i samhället siffror är viktigare än just det du framhåller – egenskaper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s