Skatter…. Veckans bloggdebatt

Veckans bloggdebatt hos Kent Persson handlar om skatter. Skatter är både ett mycket gammal fenomen men också en ideologisk fråga. Var går gränsen för hur mycket skatt olika medborgare ska bidra med och var gå gränsen då skatter blir mera något att fly från än något att vara solidarisk med att betala. Förvaltas skattepengar på ett sådant sätt att människor känner förtroende för systemen och att pengarna gå till det de är avsedda att göra. Det är de frågor jag spontant tänker på då jag tänker på ordet skatt. Skatt är en stor fråga om man googlar på ordet får man över 12 miljoner träffar. Grundskatterna avvecklades successivt under slutet av 1800-talet i samband med att indelningsverket avskaffades. De kom att ersättas av inkomstskatter och indirekta skatter. Grundskatterna avvecklades successivt under slutet av 1800-talet i samband med att indelningsverket avskaffades. De kom att ersättas av inkomstskatter och indirekta skatter..( läs lite historia).

Det har om man förenklar det en hel del, också varit så att då skatterna tyngt folket för hårt har det lett tilluppror och sammandrabbningar som exempel Engelbrektsupprorer, Engelbrekt står symboliskt staty på Stortorget i Örebro. Historisk var det inte heller demokratiskt framröstade riksdagar och regeringar som lade skatteförslag utan en överhet som bestämde.

Att vi alla måste betala skattär väl inte många som debatterar emot idag, frågan är bara hur mycket och till vad, att den ska räcka till mera än fattigvård och armé är vi väl alla överens om också.

Jag tror på att vår välfärdsstat ska ha ett skattesystem som uppfyller vissa grundkrav, det ska säkra skola, vård och omsorg. Vidare ska vi ha ett bra försvar och ett välfungerande rättsväsende och också andra sociala skyddsnät för dem som behöver, socialtjänst och omsorg av olika slag. För att vi ska kunna skapa medel för allt detta behöver vi ha många skattebetalare och en tillit från alla dem som betalar skatt att systemen fungerar och att de är effektiva och att pengarna går till det de är avsedda för. Det finns en del att göra för att förbättra förvaltandet, vi behöver bli bättre på att kvaliteétsutveckla och att följa upp resultaten i våra verksamheter, både verksamhet vi driver själva men också verksamhet som är skattefinasierat men där arbetet utförs av andra. För att hålla skatterna på rimlig nivå måste vi också vara så många som möjligt som arbetar och betalar skatt. Kan vi lyckas här med vår arbetslinje kommer vi också att kunna sänka skattetrycket vilket skulle ge mera pengar i plånboken till alla. Det duger inte att göra tvärtom som Gudrun Schyman i FI och Carl Schlyter i MP önskar, sänka arbetstiden för alla som arbetar och sedan hoppas på att flera arbetar. Om man önskar använda sin högre lön i form av sänkt skatt till att arbetstidsförkorta ska det vara ett personligt val inte en  reform som FI och MP önskar. Om man vill arbeta mindre utifrån att det blir mera kvar i plånboken eller om man vill använda sig av RUT-avdrag för en del av hemarbetet och arbeta mera eller om 40 timmar faktiskt fungerar bra, vilket det gör för de flesta,  ska inte bestämmas av politiker utan av människor själva. Det leder inte till mera jämställdhet att staten styr över hur man bäst disponerar sin tid och sina pengar, staten ska bara gör reformer som möjliggör jämställdhet vare sig det innebär att man sänker sin arbetstid eller använder sig av RUT-avdrag för att få sitt vardagsliv att gå ihop.

Bloggar: Frihet är inte gratis,

5 reaktioner på ”Skatter…. Veckans bloggdebatt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s