Jobbhus från Moderaterna

Vår arbetslinje är grunden för att vi ska få fortsätta att leva på en hög levnadsnivå och att vårt samhälle har ett bra och starkt skyddsnät. För att hålla den måste nya reformer komma och nya ideer utvecklas. Dagens glada nyhet är det nya förslaget med jobbhus. I ett jobbhus ska olika aktörer finnas, alla med syftet att den enskilde arbetssökande omgående ska få en bedömning,  vilken väg är rätt väg framåt för att få ett jobb. Här ska olika aktörer finnas , arbetsförmedlingen, försäkringskassan och Almi men även yrkesvägledare. Ett jobbhus ska både göra det lätt för enskilda personer att hitta rätt, men också göra att arbetstillfällen och arbetssökande blev bättre matchade. När vi nu ser slutet på en tung lågkonjuktur och början till en högkonjuktur är just matchningen av arbetssökande och jobben av yttersta vikt. Kan vi lyckas med den matchningen har vi allt att vinna både som samhälle men också som enskilda. Det har varit ett problem tidigare även under högkonjukturer att arbetskraften och arbetstillfällena inte är matchade. Människor har varit arbetslösa trots att arbete funnits men inte haft rätt kompetens till exempel.

Ett jobbhus ska också ge en större valfrihet för individen att söka olika vägar till jobb, regeringens nyligen fattade beslut om lagen om valfrihet gör att olika arbetsförmedlare kommer att finnas pi ett jobbhus vilket ska leda till bättre service för arbetssökande och företag.

Som Mikael Drakenberg skriver i sin kommentar behöver ett jobbhus innehålla olika funktioner beroende på hur lång utbildning man har och hur man når sin arbetsmarknad. Unga med lång utbildning får inte jobb via samma funktioner som de med kortare utrbildning en ”jobbhunter” för den gruppen skulle behöva fungera på ett annat sätt med marknadsföringsfunktion i stället fö ren matchning. Det är viktigt att ett jobbhus som ska innehålla alla funktioner verkligen funkar för alla. Kan vi inte få detta på plats riskerar Sverige att tappa kompetens, kompetens som vi så väl behöver. Läs  Mikaels kommentar.

Bloggar:Mina Moderata Karameller , Moderaterna

3 reaktioner på ”Jobbhus från Moderaterna

 1. Mikael Drakenberg skriver:

  Hej!

  Ett intressant nytt förslag. Men, för att det skall fungera så måste vi starkt inskränka den makt som arbetsförmedlingen och försäkringskassan har över individen, och istället ge individen makten att ”diktera villkoren” till dessa aktörer. Tex vore det lämpligt att individen själv skall kunna ”kräva” att den hjälp som han/hon vill ha ges istället för att vi har en icke fungerande arbetsförmedling och andra aktörer som skall utreda och göra en bedömning om vilken väg som är rätt väg framåt för att få ett jobb.

  Problemet idag är nämligen att det är en total inkompetens hos hela arbetsförmedlingen. Speciellt visar detta sig tydligt när det gäller personer som har längre utbildning än gymnasiet.

  Alltfler både ungdomar och andra är av den åsikten att de klarar sig bättre utan någon som helst kontakt med arbetsförmedlingen, eftersom dagens samhälle har sprungit ifrån arbetsförmedlingen. Ungdomarna och andra grupper har den IT kompetens och IT-vana som behövs och mer till för att hitta de riktiga jobbsajterna på nätet, dvs den information som de förvägras av arbetsförmedlingen.

  De flesta ”riktiga” jobben idag annonseras inte ut på platsbanken då arbetsgivarna tycker att Arbetsförmedlingen är så usel och att den håller så dålig kvalitet att arbetsgivarna går till andra ställen istället.

  Vi ser tex att alltfler söker sig till den globala jobbdatabasen Monster.com (USA) , men även till Monster.ca (Canada). Många arbetssökande, däribland ungdomar, unga vuxna, nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade akademiker söker jobb via globala databaser därför att där ökar sannolikheten för dem att få ett ”riktigt” jobb med flera 100%.

  Detta beroende på att man utanför EU använder sig av Entry Level Jobs, vilket gör det enklare att komma in på arbetsmarknaden även om man inte har någon arbetslivserfarenhet eller bara har väldigt liten arbetslivserfarenhet. Dessutom så finns inte den inskränkthet och de extrema fördomarna mot unga akademiker som tyvärr finns i Sverige.

  Man är helt enkelt mycket mer positivt inställd till kompetens och kunskap, och då speciellt akademisk kunskap.

  Många unga nyutexaminerade väljer att utvandra från Sverige därför att de känner att i Sverige är man inte önskvärd någonstans. Detta håller jag med om, då jag själv aldrig någonsin fått något positivt svar från något håll i Sverige. Oavsätt om jag sökt jobb inom offentlig eller privatsektor, så har jag hela tiden sorterats bort mycket snabbt. Det har i dagsläget hänt mig närmare 5000 gånger.

  Däremot har jag fått helt andra tongångar från utlandet, bland annat har intressenter från Kanada och Amerika hört sig för.

  Så jag tror inte jobbhus kommer att fungera för de som har längre utbildning än gymnasiet, därför att Arbetsförmedlingen och Sveriges övriga aktörer helt saknar förståelse för vår kompetens och våra kunskaper. Detta märks så tydligt idag. Däremot kan säkert jobbhus fungera för de med bara gymnasieutbildning eller de som inte ens fullföljt gymnasiet.

  Om matchningen skall fungera så är det enligt mig mycket smartare att satsa på riktade ekonomiska stöd till jobbsökande så de själva kan välja var i världen de vill inhämta den hjälp och stöd de anser sig behöva för att komma in på arbetsmarknaden. Tex satsa på att personer skall kunna marknadsföra sin kompetens och sina kunskaper på plats i länder där de själva vet att det finns efterfrågan på deras kunskaper och deras kompetens. Detta därför att då skulle de snabbare komma in i ett relevant arbete hos en arbetsgivare som är intresserade av deras kompetens och kunskaper. Vi ser ju redan nu att de unga FLYR Sverige för bättre möjligheter utomlands.

  Vi ser också att fler väljer bort gymnasiet i Sverige och många väljer istället High School i USA eller Kanada därför att därborta är samverkan mellan utbildning och arbetsmarknad mycket mer välutvecklat och man har en pedagogik i skolan som är intimt förknippad med samverkan mellan skola/utbildning och arbetsmarknad/samhället. Denna pedagogiska modell heter Service-Learning.

  Mvh

  Mikael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s