Nya gymnasieskolan GY 11

Gymnasiereformen GY 11 som är planerad att träda i kraft hösten 2011 har diskuterats mycket. Det kommer att bli en tydligare inriktning för teoretiska respektive praktiska program och elever kommer att kunna gå ut ett praktiskt gymnasieprogram utan att vara behöriga till Universitetet. Detta har fått mycket kritik, kritiken har till stor dels bestått i att man tror på en inlåsning där elever från praktiska gymnasielinjer inte skulle kunna läsa på Universitet och Högskola i framtiden. detta är inte sanningen , elever kan och ska beredas möjlighet att läsa in högskolebehörighet om man så önskar men det är inte tvingande. Oppositionen hävdar att just antalen elever från de praktiska programmen som skulle läsa på universiteten skulle minska i framtiden. Det man inte diskuterat är att idag då högskolebehörigheten är obligatorisk läser få elever från dessa linjer vidare vilket lärarnas tidning publicerat en artikel runt. Utvecklingen med de nya programmen hoppas jag kommer att leda till en större motivation för eleverna, man väljer själv om man vill ha enbart en praktisk utbildning eller om man under gymnasietiden eller senare vill komplettera för att läsa vidare.

6 reaktioner på ”Nya gymnasieskolan GY 11

 1. Hej Lotta!

  Ja det du skriver i den nämnda artikeln ovan stämmer väl. Har lite tankar och idéer kring det ämne som jag själv undervisar i och brinner för. Således tycker alla lärare att deras ämne är viktigast, men om vi tittar på den nya reformen som ditt parti tagit fram, så har Geografi och idrotten fått sig en ganska bra törn. Vill dela med mig av mina tankar, hoppas att du kan finna några inlägg av intresse.
  http://blogg.idrottslarare.se/?cat=3

 2. Hej Lotta!

  Jag tycker också det är bra att eleverna får välja själva – det är ett steg i rätt riktning!

  MEN!!!! Tyvärr kommer grundläggande behörighet (den behörighet elever från yrkesprogrammen kan välja till) INTE att räcka till för att komma in på något högskoleprogram över huvud taget!

  Alla högskoleprogram har en sk särskild behörighet och remissen för de nya behörighetsreglerna som ska gälla för GY11-eleverna kräver SAMTLIGA högre krav än bara den grundläggande behörigheten!

  Och kompletterar eleven särskild behörighet efter gymnasiet så hamnar de i den mindre fördelaktiga 2:a kvotgruppen vid ansökan till Högskolan. Det är detta tillsammans med systemet med sk meritkurserna (språk, Engelska, Matematik) som gör att många av de studiemotiverade eleverna flyr yrkesprogrammen.

  Detta riskerar att skapa en riktig arbetskraftsbrist i många branscher nu när pensionsavgångarna börjar slå igenom ordentligt!

  Magnus Skråge Studie- och yrkesvägledare/samordnare Örebro kommun

  • Hej! Tar med mig dina synpunkter och lämnar dem vidare till utbildningsutskottet.
   Det måste gå att komma in på högskolan även för denna grupp,
   det ser i alla fall jag som en självklarhet. Annars blir det som du befarar att
   vi får brist på många praktiska yrken bara för att man vill ha möjligheten att senare läsa vidare.
   MVH
   Lotta Olsson

  • Ja, tyvärr har det ju varit många missförstånd kring högskolebehörigheten för elever på yrkesprogrammen. Förhoppningsvis vet nu både elever och studievägledare om att man har all möjlighet att läsa till den behörigheten, om man så önskar. Att det sedan är många utbildningar där allmän behörighet inte gäller, det är ingenting som är nytt i vårt system. Så var det tidigare också och ingen vill väl på allvar ha en gymnasieskola där alla program, ens de teoretiska, ger behörighet till ALLA högskoleutbildningar.

   Att man hamnar i en annan kvotgrupp är visserligen sant, men det behöver ju inte alltid vara ett problem. Ibland är det fördelaktigt att söka på gymnasiekvoten, på andra utbildningar är det mer fördelaktigt att komma från en annan kvotgrupp.

   Vårt mål med de yrkesinriktade programmen var ju heller inte att så många som möjligt skulle läsa där, utan att de som väljer ett yrkesprogram får en gedigen utbildning och en yrkesexamen med kvalitet.

   MVH
   Lotta Olsson

 3. Hej igen. Tack för svaret!

  Upplever faktiskt inte att varken studie- och yrkesvägledare, föräldrar eller elever här i Örebro missuppfattat systemet (undantag finns naturligtvis alltid..). Tvärt om är det insatta i att yrkesprogrammen till viss del begränsar valmöjligheterna i och med kraven på särskild behörighet, kvotgrupper 2 vid komplettering och systemet med meritkurser. Ungdomar idag vill inte känna sig begränsade inför framtiden. Det vill inte heller föräldrarna att ungdomarna ska vara. De är kloka människor…

  Det som jag tycker är fel i det nya yrkesgymnasiesystemet är att det inte finns någon flexibilitet. Om branschen och skolan kom överrens om kurser så borde programfördjupningen vara möjlig att anpassa mer fritt än idag. Det gamla systemet med valbara kurser som huvudmannen valde ut var bättre, enligt min mening. Om man la till kravet på samverkan med branschen.

  Systemet med kvotgrupper i vid ansökan till Högskolan är ett nytt system – effekterna av det kommer slå igenom om några år när alla haft möjlighet att anpassa sin studieplanering utifrån systemet. Blir det generellt lättare att komma in i kvotgrupp 2 har systemet misslyckats!

  Målet med yrkesutbildningen i det nya systemet tycker jag är bra men som det är utformat idag kommer det att innebära att betydligt färre elever kommer att gå utbildningarna. Detta riskerar att öka bristen på gymnasialt yrkesutbildad arbetskraft.

  Det kommer också innebära att fler går på en Högskoleförberedande gymnasieutbildning vilket naturligtvis också kan vara till fördel för Sverige. Men det kommer samtidigt innebära att fler prövar och hoppar av för att starta om på en yrkesutbildning. Detta riskerar att fördyra gymnasieskolan. Det ligger inte i linje med att det nya systemet ska innebära besparingar för staten och kommunen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s