Bygg ny gymnasieskola i Örebro

 I lördagens Nerikes Allehanda presenterade jag tankar om framtidens gymnasieskola på några års sikt.

Gymnasieskolan står inför stora förändringar, dels kommer en ny gymnasiereform GY 2011 dels minskar elevantalet fem år framåt. Elevantalet inom gymnasieskolan sjunker därför att 80-90-talets ”babyboom” nu lämnar gymnasiet. För de kommunala skolorna har elevantalet gått ned också beroende av nyetablering av friskolor. Det gör att våra elever har många skolor att välja på. Det man vill ha är en skola med goda förutsättningar för och en bra kvalitet på pedagogik och en bra skolmiljö. Det gäller inte enbart elever det gäller även lärare och alla som arbetar i skolan.

Vi vill att kommunens så fort det är ekonomiskt möjligt börjar planera för en nybyggnad av en ny modern central gymnasieskola gärna kopplad till en del av de gamla lokalerna vid Karolinska skolan. En skola som är rustad för framtiden och som är så flexibel att vi inte behöver riskera att vi står med tomma skollokaler att betala dyra hyror för.

De båda anrika skolorna Karolinska och Rudbecksskolan har gått tillsammans till en stor skolorganisation. Detta har varit en nödvändighet för att kunna lämna lokaler som vi inte längre behöver och därmed inte vill betala hyra för och det kommer att leda till en utveckling då två olika skolkulturer går samman till en. Både Rudbecksskolan och Karolinska skolan har varit i behov av kostsamma renoveringar och även om man renoverar är många av lokalerna inte funktionella. Nybyggda skolmiljöer är betydligt mer flexibla, lokalerna kan anpassas efter de arbetsmetoder vi har idag och förändras mera flexibelt vid behov med stora eller mindre undervisningsrum.

Lokalerna blir också mera öppna och anpassade både för funktionshinder men också för att passa all ny teknik som behöver finnas i en modern gymnasieskola. Vi tror inte att framtiden för Rudbeckskolan och Karolinska skolan helt kan rymmas inom de befintliga lokalerna på Karolinska skolan utan att man behöver bygga helt nya lokaler i anslutning till de befintliga lokalerna på Karolinska skolan när elevantalet om några år vänder uppåt. Här skulle man kunna planera från början utifrån de behov gymnasieskolan har och vara i framkant på utvecklingen av en bra pedagogisk miljö. Här kunde lokalerna vara ljusa, miljösmarta, anpassade efter ny teknik och skapa en arbetsmiljö som blir både välkomnande och anpassad för funktionshindrade. Det skulle kunna rymmas både teoretiska och praktiska program på skolan för att skapa en bra kreativ och tolerant skolmiljö.

När vi tänker framtid är det viktigt att både ha med vår historia, men också att tänka nytt och ta med den teknikutvecklig som finns. Detta för att skapa den bästa pedagogiska miljön, den bästa arbetsmiljön för våra elever och alla som arbetar i skolan,  men också bra miljöanpassade lokaler med effektiva system för både uppvärmning och drift.

Det är också så att en bra miljö leder till utveckling, satsningen på Tullängsskolans lokaler för en del år sedan är ett sådant bra exempel. Bygg nya lokaler som kan kompletteras med utvalda delar av historiska byggnader för en bra central gymnasieskola för framtiden.

2 reaktioner på ”Bygg ny gymnasieskola i Örebro

  • Vi har börjat fråga Örebro kommuns skattebetalare i en enkätundersökning på stan, huruvida de tycker att det här är en bra idé. Undersökningen är inte färdig ännu men det ser ut som de folkvalda kommer att behöva se över hur deras framtidsplaner representerar folkets åsikter.

   Vi vill också hänvisa till undersökningen ”MinTus” som tar upp problemet med det minskande elevantalet. Där kan man läsa angående de två skolorna, Rudbecksskolan och Karolinska skolan, att ”mindre påbyggnad [på Rudbecksskolan] är möjlig” samt att utbyggnad av Karros lokaler bedöms som ”Svårt”. Elevkapaciteten på Ru är dessutom 1250 mot 900 elever på Karolinska Skolan.

   Alla som tycker att detta verkar vara en genomtänkt idé borde själva läsa ”MinTus” och avgöra själva hur mycket de som skattebetalare skulle vilja lägga ned på att bygga ut Karolinska Skolan till en lika välfungerande skola som Rudbecksskolan.

   Vi kan inte se någon anledning till att lägga ned någon av dessa skolor. Karro är ett för bra utbildningsmässigt kulturminne – liksom borgen på Ru. Rudbecksskolan är i sin tur för bra utformad för att jämnas med marken.

   Vi syns Lotta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s