På flykt i sitt eget land

Idag lever bortåt 10 000 personer i Sverige med skyddade personuppgifter, nästan en fördubbling jämfört med tio år sedan. Den grupp som ökar mest är kvinnor som måste gömma sig till följd av hot, misshandel och trakasserier från sina tidigare män. Många av dem har barn. Cirka 1 000 personer i Sverige, flertalet kvinnor, lever med skyddad identitet och samtidig kvarskrivning i sin hemkommun.

Nästan hälften av dem med skyddade personuppgifter är flickor och pojkar under 18 år. De har det för att de behöver skyddas mot någon eller några personer. Det kan vara barnets far, styvfar eller någon annan vuxen person. Oftast lever de tillsammans med sin mamma och har tvingats bevittna misshandel i sitt hem. Dessa barn finns omkring oss i samhället. De finns på förskolor och i skolor – och i de allra flesta fall vet omgivningen inget om deras bakgrund.

 Många som har skyddad identitet lever som flyktingar i sitt eget land, eftersom de har ett hot mot sig och ibland också sina barn. Ofta har de tvingats lämna allt, fått göra sig anonyma och osynliga för släkt och vänner. De är helt ensamma.

 Vi vill göra det lättare för dessa personer att kunna byta personuppgifter, d v s namn och personnummer. Det är mycket svårt idag. Och det ska inte heller vara enkelt. En av anledningarna är att ett byte även kan missbrukas av exempelvis kriminella. Samtidigt gör den stora restriktiviteten med bytet livet komplicerat och ibland outhärdligt för de som tvingas leva med skyddade personuppgifter på grund av relationsvåld.

 Moderatkvinnorna anser att vi är skyldiga att hjälpa och göra allt för att deras tillvaro ska bli drägligare. Genom bättre möjlighet att byta namn och personnummer löses inte alla bekymmer, men mycket kan förenklas i livet. De kan leva ett liv som andra och veta att deras förföljare inte kan nå dem som tidigare. Bank, post och ID-handlingar är bara en liten del av det som gör den dagliga tillvaron lite enklare.

 Därför bör just den grupp vi avser d v s kvinnor, barn och andra som lever med skyddade personuppgifter på grund av relationsvåld eller hedersrelaterat våld ha en annan behandling när det gäller byte av personuppgifter, för dem bör det snarast bli ett enklare förfarande. Ingen ska behöva leva på flykt i sitt eget land.

Lotta Olsson ordförande Moderatkvinnorna i Örebro-län

4 reaktioner på ”På flykt i sitt eget land

  1. Maria skriver:

    Det är oerhört viktigt! Dessa kvinnor känner sig hotade långt efter de brutit med sitt förra liv eftersom de upprepade gånger måste få sina skyddade personuppgifter förnyade. Det vore bättre för dem att få helt nya personuppgifter som gör deras liv enklare att leva. De kan känna sig hotade hela livet och det enda som skyddar dem mot att bli hittade är just att få en annan identitet.

    Bra initiativ av moderatkvinnorna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s